Biltvättarhelgen 22-23 april!

illustration över att biltvätt inte ska ske på gatan

Fultvättar du bilen?
Tvätta helst bilen på godkänd tvätthall som tar hand om det förorenade vattnet. Om du tvättar bilen hemma, gör det inte garageuppfarten eller gatan. Om du ändå tvättar hemma, gör det på grus- eller gräsyta. Då hinner tvättvattnet infiltreras och renas innan det når dagvattensystemet eller grundvattnet.

Tvätta din bil i en modern biltvätt och allra helst i en miljömärkt! Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten.

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Då är risken stor att det smutsiga tvättvattnet rinner orenat rakt ut i vattendrag, sjöar och hav via dagvattenbrunnen.

De flesta ställen där du tankar har en biltvätt och vi rekommenderar att du tvättar din bil när du tankar eller gör andra ärenden.

Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt att tvätta bilen på gräs. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön kan ofta binda eller bryta ner de föroreningar som spolas av från bilen.

Fultvätta=tvätta bilen på gatan och låta vattnet rinna rakt ut i närmsta vattendrag eller sjö.

Läs mer om biltvättarhelgen på Svenskt vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 april 2023
Sidansvarig: Petter Niljung