Här finner du som är elhandelskund information som vi löpande skickar ut.
April 2025
Idag handlas elen på elbörsen Nord Pool per timme. Från och med 11 juni 2025 kommer elen att handlas per kvart, alltså med 15-minutersintervall. Det innebär att priset på elbörsen, det så kallade spotpriset, mer precist kommer att följa svängningarna på dagens elmarknad, där energin nu allt oftare kommer från oplanerbara väderberoende källor som sol och vind.
Varför går handeln över från timpris till kvartspris?
Förändringen om övergång till kvartshandel är ett EU direktiv, dvs ett lagkrav. Sen den 1 januari 2025 ska alla elmätare kunna mätas per kvart och nästa steg är nu att hela marknaden, alltså även spotpriserna, ska gå över till 15 minuter. Målet är att få en bättre balans gällande tillgång och efterfrågan på el och förbättra förutsättningarna, för att möta den ökade mängden sol- och vindkraft. Över en timme är upp- och nedgångarna i förbrukningen relativt kraftiga och resultatet av mätningen blir ett snitt av förbrukningen över hela timmen. När marknaden nu går över till genomsnitt varje kvart ger det en bättre precision i prognoserna och därmed en mindre differens mellan tillgång och efterfrågan.
Kvartshandel ger helt enkelt en bättre möjlighet att upprätthålla stabilitet i elmarknadssystemet och förbättra balansen i elnätet vilket gynnar hela samhället.
Vad menas med kvartspris?
Kvartsmätning och kvartspriser på elmarknaden innebär att elförbrukningen mäts och prissätts med 15-minutersintervall i stället för det traditionella systemet där priset sätts timme för timme.
Vad innebär denna förändring för mig som elkund?
Förändringen berör enbart dig med timprisavtal – Arvika Timpris. Du kommer automatiskt att gå över till Arvika Kvartspris. Det kommer att fungera på samma sätt som dagens timprisavtal, fast i stället för olika elpris varje timme blir det olika elpris varje kvart. Förändringen innebär att elpriserna kan svänga snabbare än tidigare. För vissa innebär det en möjlighet att optimera sin elanvändning mer detaljerat, medan andra kanske inte ser någon större skillnad i vardagen.
Har du Arvikaportföljen, Arvika Rörligt eller Anvisningspris kommer du inte märka någon skillnad. Du kommer fortfarande att betala det genomsnittspris som gällt på elbörsen Nord Pool den månad som faktureras.
Vad är fördelarna med kvartspris?
En viktig fördel för dig är att elpriset blir mer exakt och att du kan styra din förbrukning efter kvartspris i stället för ett snittpris över en hel timme.
Vad kommer jag betala med det nya kvartsprisavtalet?
Med Arvika Timpris har du hittills betalat Nord Pools spotpris per timme. När ändringen slår igenom kommer du att med det nya Arvika Kvartspris i stället betala Nord Pools spotpriser per kvart. Utöver det betalar du exakt samma tillkommande kostnader som idag.
Du med Arvika Timpris behöver inte göra något själv, vi kommer att hantera övergången åt dig.
Du är alltid välkommern att kontakta oss Öppnas i nytt fönster. om du har frågor.
Februari 2025
Från och med 1 januari 2025 gäller nya föreskrifter för hur elhandelsföretag ska redovisa kostnaderna för elprisets olika delar. Förändringarna påverkar inte elpriset utan bara att kunderna får tydligare information om elprisets olika delar på fakturan.
Det nya elmarknadsdirektivet (EIFS 2024:2) innebär att alla elhandelsföretag ska redovisa kostnader ännu mer utförligt för alla kunder med rörliga elavtal. Syftet med direktivet är att du som kund ska få tydligare information om vad elpriset består av och enklare ska kunna jämföra elavtal.
Vad är skillnaden mot tidigare faktura?
På fakturan nu och framåt specificeras det rörliga elpriset på ett tydligare sätt, det som tidigare angavs som ”Elhandel” är nu uppdelat i fem delar – Månadsmedelspotpris (Spotpris för de med Arvika Timpris), Rörliga kostnader, Elcertifikat, Ursprungsgaranti samt Fasta Påslag.
Mer information om vad som ingår i ”Rörliga kostnader” finner du under avtal på Mina sidor.
Här hjälper vi dig att Förstå din elhandelsfaktura Länk till annan webbplats.
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.
September 2020
Teknik i Västs kundservice har som vi tidigare meddelat fått samtal från kunder som blivit kontaktade av säljare av elavtal som agerar oseriöst och lurar in kunder i dyra elavtal.
Senast handlade det om telefonförsäljare, men tidigare har också oseriösa dörrförsäljare förekommit som påstår att de har ett samarbete med oss på Arvika Teknik eller Arvika Kraft. Detta stämmer inte, INGA sådana samarbeten förekommer.
Som kund hos oss vill vi att du ska känna dig trygg och därför vill vi här ge dig några bra tips för att undvika att fastna i dyra elavtal som kan bli svåra att ta sig ur.
”Du betalar för mycket i dag” Säger säljaren att du betalar för mycket och att de kan sänka din kostnad? De vet inte vad du har för pris på ditt avtal idag om inte du talat om det.
”Vi har lägst påslag i branschen” Att ett bolag har lågt påslag säger ingenting – påslaget kan vara lågt men tas igen på annan del av totalpriset.
”Du får elen till vårt inköpspris” Vissa säljer ”el till inköpspris” och vill få detta att låta som att de har ett bra erbjudande – men det beror ju helt på vad deras inköpspris är? Ofta är dessa aktörer dyra när man räknar ihop totalkostnaden.
”Du ska få ett kampanjpris av mig” Se upp med rabatter – vad blir priset när rabatten upphör? Ofta gäller kampanjen tre månader, pris på resterande månader vill man inte prata om.
”Vi fixar allt, jag behöver bara en fullmakt från dig” Var försiktig med att signera fullmakter. Oseriösa elhandelsbolag har ofta fullmakter som är giltiga i två år, allt för att kunna ta tillbaka elleveranser långt efter samtalet.
Östra Esplanaden 5
12. Administration
671 81 Arvika