Vanliga frågor och svar om fjärrvärme

bild som illustrerar FAQ

I din fjärrvärmecentral finns en mätare med en display på. På den ska det stå aktuell ställning för antal MWh. Står det ingenting tänder du displayen genom att trycka på den knapp som sitter bredvid displayen.

Jämfört med andra energikällor är priset för en installation ofta lägre. Skicka en intresseanmälan eller kontakta projektledare för energitjänster på 0570-818 85 så får du ett prisförslag.

Det beror på hur stor din förbrukning är. Se jämförpriser här. Öppnas i nytt fönster.

Du som säljare är skyldig att informera köparen om det befintliga fjärrvärmeavtalet. Du måste även informera vår kundservice om ägarbytet.

Vi skickar ut en detaljerad tidsplan någon månad innan vi börjar gräva, där framgår det på ett ungefär när ditt hus blir anslutet.

Ja, beställningen är bindande.

Nej, vi gräver i regel under den tjälfria perioden vilket vanligtvis är från maj till november.

Från den dagen vi börjar gräva vid ditt hus tar det i regel ungefär två till tre veckor innan allt är installerat och driftsatt. Återställning av markytor görs så snart som möjligt, beroende på årstid.

 Fjärrvärme är mycket prisvärt i jämförelse med andra uppvärmningsalternativ. Priset beror bland annat på typ av bränsle som används och rådande markförhållandena (där rören läggs ner).

Priset på fjärrvärme har utvecklats i lägre takt än alternativen. Eftersom fjärrvärmeverken är flexibla och kan utnyttja olika bränslen beroende på pris och tillgång kommer prisnivån att förbli attraktiv i förhållande till andra uppvärmningsformer.

Du är aldrig bunden till ditt fjärrvärmeabonnemang utan kan när som helst säga upp ditt avtal och byta till en annan uppvärmningsform. Normal uppsägningstid är tre månader för privatpersoner och sex månader för näringsidkare.

Från fjärrvärmecentralen i ditt hus levereras det varmvatten kontinuerligt, vilket gör tillgången på varmvatten obegränsad. När du har fjärrvärme behöver du inte ha någon varmvattenberedare.

Miljön är den stora vinnaren. De flesta fjärrvärmeverk eldar i dag med biobränsle under mycket kontrollerade former. I Arvika återvinns dessutom energi från industriprocesser. Det innebär att vi utnyttjar resurser som annars skulle gå förlorade, samtidigt som klimatpåverkan till följd av bostadsuppvärmning minskar kraftigt.

Relaterade länkar

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2024
Sidansvarig: Fredric Lönnfjord