Textil

Återvinn dina gamla textilier!

I Sverige konsumerar vi cirka 14 kg textil per person och år – 8 kg av dessa hamnar i soporna. Det går åt mängder av vatten, kemikalier och energi vid nytillverkning​ av textil, för att tillverka t ex ett par jeans går det åt cirka 6 200 liter vatten och cirka 1,4 kilo kemikalier​. ​Istället för att slänga dina textilier i soporna, lämna dem i behållaren för textil som du hittar på Mosseberg och Lundens återvinningscentral.

Här kan du lämna i stort sett alla former av textilier, såsom kläder, gardiner, dukar, handdukar, väskor och skor, så länge det är rent och förpackat i stängda påsar. Här kan du inte lämna mattor, resväskor eller textil som är blött eller smutsigt. Textilen eftersorteras sedan där det i första hand sorteras ut för återbruk. Det som inte längre lämpar sig för återbruk sorteras i flera olika kategorier för återvinning. Vi samarbetar med Human Bridge som tar hand om ditt textilavfall. Allt överskott vid försäljning av textilier går till biståndsinsatser.

Du kan också lämna in hela och rena kläder, skor och assessoarer till Miljömyran eller någon annan återbruksorganisation i Arvika och Eda kommun.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2024
Sidansvarig: Elin Staxhammar