Matavfall

Visste du att man på 1000 bananskal kan ta sig 96 km med bil? Ditt matavfall blir till biobränsle och biogödsel.

Sortera ditt matavfall

Matavfall innehåller stora mängder näring och energi som kan tas tillvara om det sorteras separat. Energin kan återvinnas som biogas som sedan kan omvandlas till fordonsbränsle - och näringen kan återföras till kretsloppet i form av biogödsel. Så genom att sortera matavfallet för sig gör du en god gärning för miljön genom minskade koldioxidutsläpp och ett ökat kretsloppstänk.

När du sorterar ditt matavfall gör du detta i en särskild papperspåse som du får av oss – påsarna är gratis och ingår i ditt sophämtningsabonnemang. Är du villaägare får du ett tvåfackskärl där du slänger restavfall i ena facket och matavfall i det andra facket. För dig som bor i flerfamiljshus finns oftast separata kärl för mat- och restavfall, det vill säga ett eller flera gröna kärl för restavfall och ett eller flera bruna kärl för matavfall.

Till restavfallet går det bra att du använder en vanlig plastpåse. Till matavfallet får du endast använda de papperspåsar du får av oss. Det går också bra att använde de papperspåsarna som du plockar frukt i på livsmedelsaffären, så länge det står på påsen att det är okej att använda dessa för sortering av matavfall.

Exempel på matavfall

Matrester, frukt– och grönsaksskal, kaffesump och kaffefilter, kött– och fiskrester, äggskal, hushållspapper och ofärgade servetter.

Så här enkelt sorterar du ditt matavfall

Låt blött matavfall rinna av i vasken och lägg sedan matavfallet i papperspåsen. Använd den ventilerade hållaren du fått av oss, den håller påsen luftig och torr. Hållaren kan ställas eller hängas upp i skåpet under diskbänken. Fyll inte över den streckade linjen, hellre för lite matavfall i påsen än för mycket. Stäng påsen noggrant och lägg den i kärlet för matavfall. Byt påse minst var tredje dag, även om den inte är full. Tänk på att du inte får sätta en plastpåse runt matavfallspåsen. Det färdigrötade matavfallet används som gödsel i våra jordbruk och om plast finns med så kommer detta slutligen hamna i maten vi äter.

Tips för att minska risken för fluglarver

  • Se till att matavfallspåsen är ordentligt stängd när du lägger den i kärlet. Löst matavfall drar snabbt till sig flugor.
  • Låt matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i påsen. Om matavfallet är extra blött kan du ta en extra papperspåse runt innan du går ut med denna till soptunnan. Observera att du inte bör ta två påsar innan du börjar fylla den med matavfall - då stänger du nämligen in fukten så påsen lättare går sönder.
  • Håll sopkärlet rent. Skölj ur den med vatten efter tömning och spraya gärna lite ättika blandat med vatten i tunnan. Flugorna gillar nämligen inte ättika.
  • Placera, om möjligt, soptunnan i skuggan.

Kompostering

Du kan även ta hand om ditt matavfall i en egen hemkompost. Du har då möjlighet att välja ett sophämtningsabonnemang med hämtning var fjärde vecka till en lägre avgift. Hemkomposten bekostas av dig själv och du behöver göra en anmälan till Miljöstaben i Arvika kommun eller Miljö- och byggkontoret i Eda kommun. Läs mer på respektive kommuns hemsida om vilka krav som ställs på utformningen av komposten. Du hittar länkar i rutan "Relaterade länkar" längre ner på sidan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2024
Sidansvarig: Elin Staxhammar